vrijdag 15 april 2016

Basisinkomen: zullen uitvoeringskosten echt omlaag gaan?

Een veel gehoord argument voor de invoering van het Basisinkomen is dat de uitvoeringskosten veel lager zijn dan die van het huidige stelsel van sociale zekerheid. Dat klinkt op zich logisch. Minder regels betekent minder uitvoeringskosten. Een onvoorwaardelijk Basisinkomen neemt ook de noodzaak van fraudebestrijding en toetsing op rechtmatigheid weg.

Maar een Basisinkomen is natuurlijk niet helemaal onvoorwaardelijk. Vergelijk het maar eens met de kinderbijslag. Ieder kind (of eigenlijk de ouders) ontvangt kinderbijslag, zonder voorwaarden. En toch is hier regelmatig fraude geconstateerd. Er zijn wel degelijk regels om voor kinderbijslag in aanmerking te komen. De kinderen moeten bijvoorbeeld wel bestaan. En er moet een relatie met Nederland zijn. Dit geldt ook voor het Basisinkomen. We zullen toch niet aan iedere Belg die zich meldt een uitkering geven?

Het doel van het Basisinkomen is om iedereen deel te kunnen laten nemen aan onze maatschappij. Als het Basisinkomen ertoe leidt dat mensen thuis op de bank gaan zitten, mist het zijn doel. Om die reden zal er nog steeds, zoals dat nu ook in de Participatiewet is vastgelegd, getoetst moeten worden of mensen wel hun best doen om een bijdrage naar vermogen te leveren. Nu kan het uiteindelijk leiden tot het stoppen van de uitkering en dat zal met het Basisinkomen niet meer kunnen. Maar de Tegenprestatie van de Participatiewet kan als maatregel ook na invoering van het Basisinkomen nog gewoon worden opgelegd. Ook hier zijn uitvoeringskosten mee gemoeid.

Tegenstanders van het Basisinkomen zeggen ook wel dat het zwart werken in de hand werkt en dat hierdoor de uitvoeringskosten van handhaving omhoog gaan. Dat is niet zo een heel sterk argument. Er is nu ook een financieel gewin te behalen met belastingontduiking en dat zal straks niet anders zijn. Dat moet dus nog steeds gehandhaafd worden. Door de vermindering van het aantal regels, zal de handhaving mogelijk wel eenvoudiger worden. Dat is dus goedkoper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten