maandag 15 augustus 2016

Centrale banken moeten niet speculeren

Voor de zomer stond er een zeer lezenswaardig artikel over het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties door de centrale banken in het NRC.

Volgens mij wordt in het artikel echter één ding over het hoofd gezien. Het opkopen van obligaties door de centrale banken betekent niet anders dan dat de commerciële banken hun obligaties met de centrale bank ruilt voor geld.

Nu zit er in de staats- en bedrijfsobligaties natuurlijk een bepaald risico ingebakken, namelijk dat de uitgever van de obligaties het beloofde bedrag niet kan uitkeren. Hiermee krijgen de centrale banken dus een risico op hun balans te staan, die er volgens mij niet moet zijn. Ze worden daarmee ook conjunctuur gevoelig. Juist op het moment dat het economisch moeilijk gaat, kan een centrale bank een stimulerende rol spelen. Maar als op dat moment hun obligaties verdampen, omdat bedrijven failliet gaan, wordt dat extra lastig gemaakt.

Dit soort risico's horen bij het speculeren op de beurs en dat zouden centrale banken niet moeten doen. Centrale banken moeten een financiële markt organiseren, niet op die markt participeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten