vrijdag 25 maart 2016

Basisinkomen: Iedereen aan het werk


Het CPB heeft in haar policy brief  "De effectiviteitvan fiscaal Participatiebeleid" voorgerekend dat er, bij de invoering van een basisinkomen, voor sommige groepen werknemers een financiĆ«le prikkel is om minder te gaan werken.

Het basisinkomen levert voor grote groepen mensen echter ook een prikkel om aan het werk te gaan.

Ten eerste is er de armoede val. Wanneer iemand nu een bijstandsuitkering heeft, gaat hij er nauwelijks op vooruit als hij (laagbetaald) werk vindt. Soms gaat hij er zelf financieel op achteruit. Met de invoering van het basisinkomen is dit effect weg. Voor iedere euro die je verdient, ga je er financieel ook echt op vooruit.

Het wordt ook makkelijker om een eigen onderneming te beginnen. Wanneer je nu bijvoorbeeld zzp'er wordt, heb je geen recht meer op een uitkering. Als je niets verdient, heb je dus ook geen inkomen. Na de invoering van het basisinkomen heb je altijd dat basisinkomen om op terug te vallen. Dat is dus een prikkel voor mensen, die twijfelen of ze voor zichzelf gaan beginnen, om die stap echt te zetten.

Tenslotte zijn er nog de baantje, die mensen heel graag zouden doen, maar niet het minimumloon opbrengen. Met de invoering van het basisinkomen kan het minimumloon ook vervallen. Er kan dan immers geen sprake van uitbuiting meer zijn. Zelfs als de productiviteit van de medewerken, in die specifieke baan, onder het huidige minimumloon ligt, zullen mensen toch de baan eerder aannemen dan nu.

Verder zullen de loonkosten voor werkgevers gaan dalen. Dat zal ze dus stimuleren om eerder mensen aan te nemen. Maar daarover meer in het volgende artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten